Slaná jídla

 

BRAMBOROVÉ KLOBÁSY

 

Ingredience:

750 g vařených brambor, 300 g uzeného masa nebo uzeniny, 150 g hrubé mouky,

100 g strouhaného tvrdého sýra, 100 g sádla nebo másla, 2 vejce, 1 lžíce škrobové moučky,

3 stroužky česneku, drcený kmín, muškátový květ, sůl, hladká mouka na vál, špejle, olej na smažení

Postup:

Uvařené brambory prolisujeme nebo nastrouháme a dáme do mísy. Přidáme máslo nebo sádlo, mouku, škrob, vejce, mleté uzené maso nebo uzeninu, strouhaný sýr a prolisovaný česnek, okořeníme kmínem a muškátovým květem, osolíme a dobře propracujeme. Tvoříme válečky, stočíme je na způsob vinné klobásy, propíchneme je špejlí, obalíme v mouce a dočervena na oleji opečeme. Jsou dobré teplé i studené.

 

KLOBÁSOVÁ SMĚS NA TĚSTOVINY

 

Ingredience:

10 dkg klobásky, -1 vrchovatá lžíce sádla, -1 středně velká cibule-sůl podle chuti
-1 až 2 stroužky česneku-8 lžic jemně pálivého kečupu-1/2 lžičky majoránky
-3 dkg tvrdého sýra 30%-1 dl vody

Postup:

Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na hodně drobně nakrájenou nebo rozsekanou klobásku, vodu a ostatní suroviny. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr, který nám směs zahustí a dodá jí ještě chuť.

 

SMAŽENÉ BRAMBORY JAKO ŘÍZEK

Ingredience:

Brambory, strouhanka, vejce, hl.mouka, sůl, olej

Postup:

Syrové brambory oškrábeme a nakrájíme asi na 1cm silná kolečka.

Osolíme z obou stran , obalíme v klasickém trojobalu a smažíme.

Poznámka:

Nutno ochutnat jinak neuvěříte,jak to může být dobré.
"Opravdu je to 1 - 2 fuč".
Jako příloha dle chuti - tatarka, kečup, nivový dip atd.

 

OMELETY S TVAROHEM A TVARŮŽKY

 

 těsto na omelety: mléko, vejce, mouka, sůl
Náplň:

tvaroh, mléko (jen pokud je potřeba povolit tvaroh), šunkový salám, olomoucké tvarůžky, pažitka

Postup:

Z mléka, vejce, mouky a soli usmažíme klasické omelety (palačinky).
Náplň: tvaroh - pokud je tuhý - povolíme troškou mléka a natřeme na vychladlou omeletu. Posypeme nakrájeným šunkovým salámem, nastrouhaným olomouckým tvarůžkem a nasekanou pažitkou.
Omeletu stočíme a podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem.

 

PIVNÍ PALAČINKY S NÁDIVKOU

 

Cesto na palacinky:

150 ml mlieka , 250 ml piva, 150 až 200 g hladkej múky, 1 vajce soľ, mleté čierne korenie

nasekaná petržlenová vňať
Plnka:

80 g topeného syra, 100 g plátkov šunky, 100 g nakrájaného ochuteného ementálu
Cestíčko:

2 vajcia, mlieko, soľ, mleté čierne korenie, vedeta, polohrubá múka

olej na vyprážanie

Postup:

1. Mlieko, pivo, vajce a hladkú múku vymiešame na hladké cesto. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou. Z cesta na panvici potretej olejom pečieme palacinky, ktoré necháme vychladnúť.
2. Každú palacinku potrieme topeným syrom, pridáme šunku, syr a naplnenú preložíme napoly.
3. Celé vajcia rozšľaháme, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a vegetou. Prilejeme trochu mlie­ka a pridáme toľko múky, aby sme vypracovali hustejšie cestíčko. Naplnené palacinky obalíme najskôr v polohrubej múke, potom v cestíčku a vypražíme na rozpálenom oleji z obidvoch strán.

 

KNEDLÍK V MIKROVLNCE

 

 

Od chvíle kdy se rozhodnete že je uděláte a dobou kdy je budete servírovat na talíře uběhne cca čtvrt hodiny. Žádné vaření vody, nic takového!!!

Ingredience:

1,5 včerejšího rohlíku, 1,5 čtvrtlitrového hrnku hrubé mouky, 2 žloutky, 0,5 lžičky soli,

0,5půl prášku do pečiva, 1,5 čtvrtlitrového hrnku studeného mléka, 2 bílky - ušlehat

Postup:

Do misky nakrájíme jeden a půl včerejšího rohlíku na kostičky, přisypeme jeden a půl čtvrtlitrového hrnku hrubé mouky, 2 žloutky, asi půl lžičky soli,

půlku prášku do pečiva (1 lžička) a zalijeme jedním a půl čtvrtlitrovým hrnkem studeného mléka.

Pak ušleháme 2 bílky a hned je lehce vmícháme do výše uvedené hmoty.

 

Vezmeme nějakou formu, která dá knedlíkům tvar. Např.na bábovku nejlépe z jenského skla, silikonu nebo keramiky, NE plechovou ! Vytřeme ji máslem a vysypeme hrubou moukou. Přesuneme do ní těsto a dáme do mikrovlnky "vlnit". Pokud máte troubu s výkonem 750W tak to tam nechte prohánět se přesně 8 minut. Až se trouba vypne počkejte cca 1-2 minuty, ať se těsto "uklidní". Potom párátkem popíchejte a už jen vyklopte na talíř a nakrájejte ostrým nožem (s pilkou).

 

JEDNODUCHÉ KNEDLÍKY

Bojíte se kynutých knedlíků? Jste přesvědčení, že se je vařit nikdy nenaučíte? S tím je konec ! S tímto receptem to zvládne opravdu každý...!

Ingredience:
2 hrnky hrubé mouky, 1 hrnek vody i méně, 1 vejce, 1/2 kostky droždí, sůl, špetka cukru

Postup:
V půlce hrnku vlažné vody se špetkou cukru necháte vzejít rozdrobené droždí
V míse pak smícháte s ostatními surovinami. Pomalu přiléváte zbylou vodu - pozor, ať neutopíte mlynáře. Možná celý hrnek ani nespotřebujete.
Těsto dobře propracujete, cca 1 hodinu necháte vykynout
Na pomoučeném vále vytvarujete asi 4 šišky a zavaříte je do vroucí osolené vody.
Vaříte 20 minut. Krájíte nejlépe nití.
Kdybyste ulili a těsto se zdálo příliš řídké, přidejte klidně nakrájené housky.

 

BRAMBOROVÉ ŠIŠKY S KLOBÁSOU


Ingredience:

600 g uvařených brambor, 250 g hrubé mouky, 1 až 2 klobásy, 100 g slaniny, 2 vejce,
1 cibuli, mletou papriku, sůl

Postup:

1. Brambory nastrouhejte najemno, přidejte mouku, sůl a vypracujte těsto.

2. Z těsta vytvarujte dlouhé válečky, které nakrájejte na kusy dlouhé přibližně dva centimetry. Každý kousek ještě na válu rukou zaoblete. Šišky vhoďte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou na ppovrch (přibližně čtyři minuty).

3. Slaninu nakrájejte na kostičky a osmažte na ní nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte kolečka klobásy, posypejte mletou paprikou, přimíchejte rozšlehané vejce a připravte smaženici. Podávejte s horkými šiškami.

Tip:
Hlavně děti milují sladkou variantu – hotové šišky stačí posypat mletým mákem smíchaným

s cukrem moučkou a polít rozpuštěným máslem.

 

ŠKVARKOVÉ VÁLEČKY


Ingredience:

500 g uvařených brambor, 100 g hrubé mouky, 100 g krupice, 1 vejce, špetku prášku do pečiva, 40 g másla, škvarky, sůl
mouku na posypání válu

Postup:

1. K uvařeným, oloupaným a prolisovaným bramborám přidejte mouku, krupici a prášek do pečiva, vejce, máslo, sůl a vypracujete tužší těsto. Na pomoučeném válu z těsta vytvarujte bochánek a z něho menší kousky.

2. Každý rozválejte do tvaru obdélníku. Škvarky posekejte najemno nebo umelte na masovém strojku. Na každý bramborový obdélníček dejte polévkovou lžíci připravené hmoty. Uzavřete a vytvarujte válečky.

3. Válečky vařte v mírně osolené vodě asi pět minut. Můžete je podávat přelité osmaženou cibulkou nebo s kysaným zelím a s chlebem.
Náš tip:
Podobným způsobem můžete připravit i válečky s uzeným masem. Stačí uzené maso umlít najemno.

 

BABICŮV RECEPT NA ŠUMAJSTR

 

Ingredience:
400 g krup, 200 g fazolí, 1 větší cibule, 2 lžíce sádla, 200 g škvarků, bobkový list,
nové koření, česnek, pepř, sůl
Postup:
Předem namočené kroupy a fazole uvaříme samostatně v osolené vodě. K fazolím přidáme bobkový list a nové koření. Na sádle osmažíme cibulku, přisypeme škvarky a prohřejeme. Přidáme fazole, kroupy, česnek, majoránku, pepř a sůl a vše promícháme.

Podáváme s chlebem a nakládanými okurkami.

 

PAPRIKOVÝ DRESING

Ingredience:
150 g majonézy, 150 g nízkotučného jogurtu, 3 lyžice kečupu, soľ, mleté biele korenie, trochu čili omáčky, mletá červená paprika, 1/2 červenej a 1/2 zelenej papriky – alebo 2 - 3 lyžice najemno nakrájanej zeleninovej zmesi v kyslom náleve.
Postup:
Dohladka vyšľaháme majonézu, jogurt a kečup, ochutíme koreniami a pridáme papriku nakrájanú na kocky. Je výborný k zelenine a k fondue.

 

ČESNEKOVO – SÝROVÁ OMÁČKA

Ingredience

30 g másla, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 500 ml mléka, 150 g nivy, 150 g zakysané smetany, 3 stroužky česneku, 2 lžíce bylinek (petrželka, pažitka, bazalka - co máme), sůl

Postup:
Na rozpáleném másle krátce osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mouku

a připravíme cibulovou jíšku. Zalijeme mlékem a chvíli povaříme. Pak přidáme rozdrobený sýr a za stálého míchání vaříme do jeho roztavení. Vypneme plotýnku, přidáme prolisovaný česnek, bylinky, smetanu, zamícháme a podle potřeby dochutíme solí.
Na talíř dáme opečené brambory a přelijeme omáčkou.

 

SEDMIHRADSKÉ PLNĚNÉ ZELÍ

Ingredience:

2 sáčky rýže, 2 sáčky nebo sklenice kysaného zelí, 2 nohy pikantní klobásy,

1 kg míchaného mletého masa (½ hovězí a ½ vepřové), 1 kelímek smetany na vaření,

1 menší cibule, 2 stroužky česneku, sůl nebo vegeta, pepř, podle chuti chilli koření, olej

Postup:

Rýži uvaříme podle návodu, zelí necháme okapat, klobásu nakrájíme na kolečka, osmažíme na troše oleje a vyjmeme z pánve. Mezitím si na kostičky nakrájíme cibuli a vložíme ji do výpeku z klobásy. Necháme zesklovatět, přidáme mleté maso, vařečkou rozmělníme, osolíme, opepříme, případně dochutíme chilli kořením a 10 minut za stálého míchání opékáme. Maso by se mělo rozpadnout na drobnější kousky. Odstavíme z ohně a přidáme najemno nasekaný česnek. Větší a vyšší hrnec dobře vymažeme olejem a skládáme do něj jednotlivé ingredience. Na dno dáme vrstvu zelí a střídáme - vrstvu rýže, zelí, mleté maso, zelí, rýži, zelí, klobásu, zelí, rýži, zelí, mleté maso... až do vyčerpání připravených surovin. Nahoru musí přijít vrstva zelí. Zalijeme smetanou a dáme na 40 minut zapéct. Podáváme v miskách zdobené zelenou petrželkou.

 

BUŘTY NA PIVĚ

 

Ingredience:

1 kg opravdu masitých špekáčků, 1 sklenice leča, 1 cibule, 2 papriky, ½ lahvičky kečupu, sůl nebo vegeta, pepř

Postup:

Špekáčky nařízneme do půlky. Cibuli rozkrájíme na měsíčky, papriku na proužky. Měsíčky cibule a proužky papriky vkládáme do naříznutých špekáčků. Ty skládáme těsně k sobě do pekáčku. Nalijeme na ně lečo, asi 1 dcl černého piva a ½ lahvičky kečupu. Okořeníme solí nebo vegetou a mletým pepřem. Přiklopíme pokličkou a dáme do trouby, vyhřáté asi na

200 stupňů Celsia na zhruba 30 minut. Správný stav pokrmu poznáte podle toho, že buřtíky jsou rozevřené a na řezu dočervena opečené. Podáváme s čerstvým chlebem.