recepty

        

                                Kuřecí maso

                                                                             smažené

                            

    ♣ Americké KFC kuře (naložené v bílém jogurtu a obalené v ochucené mouce).

 

Ingredience:

4 plátky kuřecích prsíček                            

• 350-500 ml podmáslí nebo bílého jogurtu  

• 150g hladké mouky                                      

• ½ lžičky soli                                                 

• ½ lžičky sladké papriky                                

• 1 lžička steakového koření

• ½ lžičky pepře

• 1 lžička sušeného česneku

• ½ lžičky koření Gyros

• ½ lžičky grilovacího koření                                                                 

 

Postup přípravy:

• Kuřecí porce ponoříme do podmáslí (nebo do bílého jogurtu s míchaného s vodou).

• Necháme uležet 2-3 hodiny a několikrát obrátíme.

• Smícháme mouku s ostatními přísadami a okapané kousky masa obalíme v ochucené mouce.

 (Maso nesolíme!!! Ochucená mouka je dostatečně slaná ).

• Řízky smažíme na oleji.

• Podáváme s bramborovou kaší nebo podle vlastní fantazie.

 

Komentáře k receptu:

 

- Je to fakt moc dobré.Křehké,křupavé,výtečné.

- Je to rychlé,na talíři s oblohou vypadá hezky a chuť senzační.

- Do mouky jsem kromě koření nadrtila kukuřičné lupínky a bylo to vynikající.

- Úplně nejlepší je smíchat mouku s rozdrcenými Corn Flekes – lepší než v KFC!!!

 

 

♣ KFC kuřátko jinak (obalené ve vajíčku a v ochucené strouhance)

 

Ingredience na KFC obal: (množství na 8 až 10 kuřecích řízků)

 

300 g strouhanky,                              

• 1 lžička soli,                                       

• 1 lžička pepře,                                    

• 2 lžičky sladké papriky                     

• 2 polév.lžíce sezamov. semínka        

• 1 lžička sušeného česneku

• 1 lžička grilovacího koření

• ½ lžičky chilli

• ½ lžičky koření Gyros

• ½ lžičky sušené bazalky

 

Postup přípravy:

• Kuřecí spodní stehýnka, nebo kuřecí prsíčka obalíme ve vajíčku, v ochucené strouhance, znova ve vajíčku

   a strouhance.

• Vložíme do rozpáleného oleje a smažíme na mírném plameni cca 25 minut.
Je to výborná pochoutka

 

 

 

 

 

 Nejúžasnější jogurtové řízky

    (naložené v bílém ochuceném jogurtu a obalené ve strouhance).

 

Ingredience:

• 8 prsních kuřecích řízků

• 1 velký hustý bílý jogurt

• 2 celá vejce

• 4 stroužky česneku

• sůl, pepř, další koření dle chuti

 

Postup přípravy:

- Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády.

- Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět soli a pepře a já přidala pálivé grilovací koření.

- Pak maso přendáme do uzavíratelné nádoby a uložíme v lednici.

- Nejdříve druhý den vyndáváme řízky z marinády, obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme.

Řízky jsou hodně křehké, chuť úžasná, kdo zažil, nechce jinak.

     Připravila jsem takto i řízky z vepřové kýty, kterou pro její "suchost" nepoužívám téměř vůbec.

     Ty byly po "jogurtové" úpravě šťavnaté, výborné.

 

 

  

♣ Jižanské smažené kuřecí paličky

 

Ingredience:

• 8-12 spodních stehenních stehýnek
• mléko
• hladká mouka
• mleté chilli nebo kořenící směs s červenou paprikou
• 2 vejce
• pepř
• sůl

 

Postup přípravy:

- Mléko nalijeme kastrolu, osolíme (asi tolik, jako bychom solili maso) a opepříme.

- Do osoleného a opepřeného mléka vložíme kuřecí stehýnka (měla by být potopená) a uložíme přes noc

 do lednice.
- Druhý den uvedeme obsah kastrolu k varu a na mírné teplotě vaříme 15-20 minut.

- Mezitím dáme vejce do misky a rozšleháme je vidličkou.

- Do mikrotenového sáčku nasypeme hladkou mouku, kterou osolíme a ochutíme chilli nebo kořenící

 směsí - nebo obojím (2-3 lžíce). Množství koření si namícháme podle svých zvyklostí a uvážení,

 doporučuji půl lžičky "chilli" a asi 2 a půl lžíce kořenící směsi. Přidání chilli se odvíjí od stupně pálivosti

 použité kořenící směsi. ;-)
- Povařené maso vyjmeme, osušíme a protřepeme v sáčku s moučnou směsí, následně obalíme ve vajíčku

 a nakonec opět protřepeme v ochucené mouce.
- Necháme 15 minut zaschnout a smažíme v dostatečně vysoké vrstvě rozpáleného oleje dozlatova.

Poznámka:

- Díky odležení a povaření v mléce je maso báječně měkoučké a šťavnaté.
- Do mouky si každý může namíchat koření dle vlastní chuti - granulovaný česnek, muškátový oříšek,

 pomletou sušenou cibuli, sušenou zeleninu nebo sušené bylinky apod.

 

    

                          

 

 ♣ Smažené kuřecí kousky ala Donald

        (podávané s meruňkovou omáčkou (jak u Macdonaldu)

 

Ingredience:

Maso:                                          

• kuřecí prsíčka                             

• sůl                                                                 

• hladká mouka                             

• kukuřičné lupínky                      

• vejce                                           

• olej

 

Omáčka:

• sladký kečup

• meruňková marmeláda

• kari

• sůl

• ocet

 

Postup přípravy:

- Maso naklepeme, osolíme a nakrájíme na malinké řízečky.

- Obalíme v mouce, vejci a najemno rozdrcených kukuřičných lupíncích.

- Usmažíme na oleji.

- Omáčku připravíme tak, že rozmixujeme kečup a dobrou meruňkovou marmeládu asi v poměru 1:1.

- Přidáme jemné kari a mírně dochutíme solí a octem

 

Komentáře k receptu:

♠ Omáčka byla přesně jako u "mekáče" - hlavně druhý den, když se odležela. Konečně vím, jak ji udělat.

 

♠ Není meruňková marmeláda jako marmeláda. Mě se nejvíc osvědčila Sympathica - meruňková

 pomazánka k dostání v Lídlu.

 

☺ OBMĚNA  

             ▼

   • z polohrubé mouky                 

   • lžičky prášku do pečiva     

   •      vytvořím těstíčko lžičky mleté papriky          

   • vejce                                 │

   • a mléka                                      

 

- V těstíčku potom namáčím kousky masa, které pak obalím v nadrcených lupíncích.

- Těstíčko nabyde a po usmažení krásně křupe.

- Rodina je vždy nadšena! Příště je vylepším tou omáčkou.

 

 

  

 ♣ Kuřecí řízek s hořčicí

 

Ingredience:

• 400 g kuřecích prsou                       

• šťáva z 1 citronu

• 1 lžíce olivového oleje

• klasická plnotučná hořčice

• strouhanka na obalení

• sůl

• olej na smažení

 

Postup přípravy:

- Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posolíme.

- V misce smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem, vložíme plátky masa a necháme je marinovat

  minimálně 1 hodinu.

- Pak plátky vyjmeme, z obou stran je pomažeme hořčicí a obalíme ve strouhance. Osmažíme dozlatova.
 Příloha: bramborová kaše, zelenina

 

Komentáře k receptu:

Řízky obaluji jen ve strouhance. Maso díky citrónové šťávě je krásně křehoučké. Recept mam z italské

    kuchařky.

 

 

   Plněné kuřecí řízky   

 

 Ingredience:

• 4 kuřecí řízky

• sůl

• 4 stroužky česneku                           

• hořčice

• 4 kolečka debrecínky

• 4 proužky slaniny

• vejce

• strouhanka

• a hladká mouka na obalení

 

Postup přípravy:

- Kuřecí řízky lehce naklepeme, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí.

- Na každý řízek položíme plátek debrecínky a proužek slaniny.

- Přehneme, upevníme jehlou na závitky - párátky (anebo kraje masíčka přiklepeme paličkou na maso

   k sobě).

- Naplněné a uzavřené řízky obalíme v trojobalu.

- Smažíme dozlatova, nejlépe ve fritovacím hrnci.

- Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

           

Komentáře k receptu: 

♠ Dávám debrecínku + trojúhelníček taveného sýru. Moc dobré!!!     

 

Párátka nejsou vůbec zapotřebí, jestliže tu kapsu pořádně zmáčkneme rukou z obou stran a před

   obalováním dáme tak na 5-10minut do lednice. Maso nám krásně ztuhne a výborně se pak obaluje.

   Jinak to radši obaluji 2x ale na druhý trojobal už nepoužívám mouku

 

♠ Dělám s různými obměnami, dnes jsem plnila vysočinou a sýrem – mňamka.

 

♠ Zkuste se smaženicí z hub, salámem a sýrem - výborné!

 

♠ Párátka vyndávám po usmažení. Někdy podávám tak, že párátka vyndám,  řízek rozkrojím, aby byla

   na talíři vidět náplň, zdobím zeleninou atd.

 

 

 

  Smažený bylinkový řízek na česnekovém oleji

 

Ingredience = počet porcí: 4  

• 4 kusy kuřecích prsou nebo 400 g vepřového masa

• 8 stroužků česneku

• 1-2 vejce

• 1 zakysaná smetana                

• strouhanka

• olej na smažení

• mléko

• sůl, pepř

• máslo

• bylinky dle chuti (pažitka, petrželka, libeček, rozmarýn apod.)

 

Postup přípravy:

- Kuřecí nebo vepřové maso nakrájíme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme.   

- Vajíčko rozšleháme se smetanou.

- Dle potřeby rozředíme mlékem a vzniklou hmotou obalíme řízky a vložíme do nasekaných bylinek

 dle chuti smíchaných se strouhankou.

- Strouhanku řádně přimáčkneme na maso.

- Klidně můžeme celou proceduru ještě jednou opakovat, není nutností.                      

- Smažíme po obou stranách dozlatova na česnekovém oleji.

- Česnekový olej vytvoříme tak, že necháme rozehřát potřebné množství olejena smažení, a až je olej skoro

  rozpálený, vhodíme do něj oloupané stroužky česneku.Česnek necháme osmažit do zlatavé barvy

   a pak ho vyndáme.

- Do takto připraveného oleje klademe řízky.

- Po usmažení necháme přebytečný olej odsát do ubrousku.

- Každý ještě horký řízek poklademe tenkým plátkem másla, aby se krásně na řízku rozpustilo a ihned

   podáváme s pečivem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.

 

Komentáře k receptu:

♠ Dala jsem pažitku, petrželku a bazalku, ale připadalo mi, že to koření tam není moc výrazné. Prostě každý

  máme jiné chutě.

♠ Bylinky i rozmačkaný česnek jsem přidala hned do vajec se zakys.metanou.

♠ Většinou používám asi hrst všech bylinek.Více aromatických bylinek dávám méně, než třeba pažitky,

   petrželky. Libečku 5-6 lístečků, rozmarýny 1 menší větvičku, tymiánu 2 větvičky asi 10cm dlouhé. Někdy

  je lepší méně, než více.

 

 

  

 

♣ Kuřecí řízky smažené v česnekovo-sýrovém těstíčku 

 

Ingredience:

• 4 kuřecí stehenní řízky

• 1 vejce

• 1 dl mléka

• 10 dkg hladké mouky

• 10 dkg strouhaného eidamu

• 4 stroužky prolisovaného česneku

 

Postup přípravy:
- Z uvedených surovin umíchám husté těstíčko, ve kterém pak obaluji osolené špalíčky masa a smažím

  dozlatova.

-  Jsou dobré i studené, třeba k večeři a jen se salátem.

 

 

 

  

 

   ♣ Křupavé kuřecí řízečky

 

Ingredience:

• 4 kuřecí prsní řízky
• 10 lžic kukuřičné mouky
• 5 lžic hladké mouky
• 1 lžíce kypřícího prášku
• 1 lžíce octa
• studená voda
• sůl
• pepř
• česnek
• olej

 

Postup přípravy:

- Maso naklepeme a rozdělíme na menší kousky (asi 3 z jednoho plátku).

- Osolíme, opepříme, posypeme granulovaným česnekem (můžeme samozřejmě použít čerstvý rozetřený)

   a necháme odležet.
- Smícháme mouky, kypřící prášek, ocet a přidáme tolik vody, aby vzniklo těstíčko husté jako na lívance.
- Maso namáčíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

 

Komentáře k receptu:

♠ Proč je tam ocet?

Stručné vysvětlení:
   Těstíčko obsahuje jako hlavní složky:

- mouku (= polysacharid)

- kypřící prášek (ten obsahuje 2 hlavní složky: hydrogenuhličitan sodný a mouku = polysacharid)

- dále je v těstíčku ocet (=roztok karboxylové kyseliny) a vodu.

 

Princip reakce:
Hlavní pointa je reakce: neutralizační reakce ve vodném prostředí za přítomnosti polysacharidu

 

Složky reakce:
hydrogenuhličitan sodný (kypr.prášek) + karboxy. kys. (ocet) + polysacharid (mouka) ve vodném prostředí

Závěr:
díky tomu se při neutralizaci kyseliny a hydrogenuhličitanu uvolňuje oxid uhličitý a přebytek kyseliny se

i lehce váže na polysacharid a vodu. Tato směs je díky plynu (ox. uhličitému) oddělována jako tenký film. Tak vzniká KŘUPAVOUČKÉ těstíčko
Podobný příklad je i u "Langošů" přidáním octa budou mít táhlejší a křupavější těsto

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

 

 

 

 .