dorty

 

 

JABLKOVÝ DORT S KAKAOVOU MŘÍŽKOU

 

Ingredience:

750 g jablek, 200 g hladké mouky, 100 g másla, 265 g práškového cukru, 1 žloutek,

30 g mandlových lupínků, 125 g mletých mandlí (mohou být i ořechy), trocha skořice,

3 bílky, 3 lžíce meruňkové marmelády, 250 ml mléka, 1/2 balíčku vanilkového pudinku,

2 lžíce kakaa, 250 ml smetany ke šlehání

 

 

 

Postup přípravy:

Jablka pečeme v troubě při 190 °C 40 minut. Z mouky, másla, žloutku a 80 g cukru vypracujeme těsto a dáme na půl hodiny do chladničky. Vychladlá jablka rozmixujeme, přimícháme strouhané mandle, 125 g cukru a skořici. Přidáme sníh z bílků. Těstem vyložíme dortovou formu, přičemž uděláme asi 4 cm vysoký okraj. Jablkovou hmotou vyplníme koláč a pečeme asi 45 min. při 175 °C. Koláč necháme vychladnout a dáme ho na 12 hodin do chladničky. Okraje koláče potřeme marmeládou a přitlačíme do něj lupínky. Pudink uvaříme v mléce, přidáme zbylý cukr a necháme ho vychladnout. Potom vmícháme do tuha vyšlehanou šlehačku a natřeme na koláč. Vrch ozdobíme tak, že na koláč položíme do mřížky nastříhané pásky papíru asi 1 cm široké a koláč přes sítko posypeme kakaem. Potom papírky opatrně odstraníme.

 

 

REBARBOROVÝ DORT

 

Těsto:

3 vejce, 80 g krupicového cukru, 90 g hladké mouky

Krém:

250 ml mléka, 3 lžíce hladké mouky, 150 g másla nebo jiného tuku, 100 g moučkového cukru

Rebarborový top:

900 g rebarbory, 150 ml bílého vína, 100 g krupicového cukru, 2 lžíce škrob. moučky

Dohotovení:

1 sáček dortového želé, 100 g pražených kokosových lupínků

Postup:

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru a 5 lžícemi horké vody do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh. Obě vaječné hmoty spojíme a vmícháme prosetou mouku. Těsto naplníme do dortové formy o průměru 24 cm a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Necháme ve formě vychladnout a pak korpus vodorovně rozpůlíme. Z alobalu vytvoříme pásek široký asi 8 cm a upevníme ho kolem spodního dílu korpusu.
Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši, kterou necháme za stálého míchání vychladnout. Přidáme tuk utřený s cukrem a vymícháme hladký krém. Spodní díl korpusu potřeme polovinou krému a dáme do chladničky ztuhnout.
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na špalíčky asi 3 cm dlouhé. Dáme je do kastrolu, podlijeme vínem, přidáme cukr a 5 minut podusíme. Třetinu rebarbory odebereme a odložíme stranou. Škrobovou moučku rozmícháme v 50 ml vody, rebarboru v kastrolu jím zahustíme a 2 minuty povaříme. Náplň necháme vychladnout, pak ji rozetřeme na korpus se ztuhlým krémem

a zakryjeme druhým dílem korpusu.
Dort potřeme 2/3 zbylého krému a navrch rozložíme podušené špalíčky rebarbory. Dortové želé připravíme podle návodu na obalu a rebarboru jím přelijeme.

Hotový dort necháme alespoň na dvě hodiny chladit v lednici.
Odstraníme alobal, dort po obvodu potřeme zbylým krémem a obalíme kokosovými lupínky.

 

SMETANOVÝ DORT S MANDARINKAMI

 

 

Těsto:

3 vejce, 75 g krupicového cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 100 g hladké mouky

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Náplň:

500 ml smetany ke šlehání, 2 ztuž. šlehačky, 5 lžic šťávy z kompotu z mandarinek,

300 g kompotovaných mandarinek

Zdobení:

100 g sekaných pistácií

Postup:

Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky utřeme s krupicovým i vanilkovým cukrem do pěny. Z bílků připravíme tuhý sníh. Vmícháme do něj žloutkovou pěnu, postupně prosetou mouku a vypracujeme hladké těsto. Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme moukou a vlijeme do ní těsto. Pečeme ho v předehřáté troubě při 180 °C asi 12 minut.
Upečený korpus necháme ve formě vychladnout. Poté ho z ní uvolníme a podélně rozkrojíme.
Smetanu vyšleháme se ztuž. šlehačky a mandarín.šťávou dotuha. Mandarinky vyjmeme

z plechovky a necháme okapat na sítku.Spodní díl korpusu potřeme polovinou šlehačky, poklademe 2/3 mandarinek a přiklopíme vrchním dílem korpusu. Celý povrch dortu potřeme zbylou šlehačkou a dozdobíme pistáciemi a zbylými mandarinkami.

 

ČOKOLÁDOVÝ DORT S ANANASEM

 

Těsto:

50 g kakaa, 6 vajec, 350 g krupicového cukru, 300 g hladké mouky,

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Náplň:

1 sáček vanilkového pudinku, 300 ml mléka, 150 g krupicového cukru, 250 g másla,

300 g sterilovaného ananasu

Dohotovení:

100 g čokolády na vaření, 5 koleček sterilovaného ananasu, 1 sáček žlutého dortového želé

Postup:

Kakao rozmícháme ve 150 ml horké vody a necháme zchladnout. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Po částech vmícháme prosetou mouku a rozpuštěné kakao.
Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem, vysypeme moukou a naplníme těstem. Vložíme ji do trouby a korpus pečeme při teplotě 160 °C asi 45 minut.
Připravíme hustý pudink a za stálého míchání ho necháme vychladnout. Poté k němu přidáme změklé máslo a vyšleháme hladký krém.
Vychladlý korpus vyjmeme z formy a vodorovně dvakrát prokrojíme. Spodní dva pláty potřeme krémem a poklademe kousky ananasu. Dort sesadíme dohromady a po celém povrchu přetřeme zbylým krémem. Po obvodu ho dozdobíme strouhanou čokoládou. Vršek poklademe kolečky ananasu a zalijeme dortovým želé, připraveným podle návodu na obalu. Necháme zatuhnout v chladu.

 

KAKAOVÝ DORT S BANÁNY

 

Těsto:

5 vajec, 140 g krupicového cukru, 150 g polohrubé mouky, 50 g kakaa, 4 lžíce oleje,

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Náplň:

500 ml smetany ke šlehání, 50 g krupicového cukru, 40 g kakaa, 4 banány

Zdobení:

60 g bílé čokolády, 60 g hořké nebo mléčné čokolády, 100 g sekaných lískových oříšků,

1 banán na ozdobu

Postup:

Vejce s cukrem šleháme v horké vodní lázni asi 5 minut. Když se směs zahřeje, vyjmeme

ji z lázně a vyšleháme do pěny. Zlehka do ní vmícháme mouku promísenou s kakaem a olej. Dortovou formu o průměru 28 cm vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto do ní vlijeme. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut.
Do kastrůlku vlijeme smetanu a vsypeme cukr s kakaem. Směs přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 2 minuty. Odstavíme ji, necháme zcela vychladnout a poté vyšleháme na hladký krém. Banány oloupeme a podélně rozkrojíme.
Korpus vložíme do čisté dortové formy, poklademe ho polovinou banánů a potřeme polovinou krému. Na něj rozložíme zbylé banány a zakryjeme zbylým krémem. Povrch uhladíme a dort vložíme do chladničky zatuhnout.
Z bílé a hořké čokolády připravíme pomocí škrabky na brambory větší hobliny. Ztuhlý dort dozdobíme po obvodu sekanými oříšky, svrchu čokoládovými hoblinami a kolečky banánu.

 

JEMNÝ OVOCNÝ DORT

 

Ingredience:

Na korpus: 3 vejce, 100 g moučkového cukru, 150 g hladké mouky, 1/4 lžičky prášku do pečiva, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Na krém:

2 dl mléka, 4 lžíce vanilkového pudinkového prášku, 180 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa
Na náplň a ozdobu:

1 smetana na šlehání, 5 banánů, 1 kiwi, 1 ztuž. šlehačky, 1 lžíce čokoládových hoblin

z čokolády na vaření, 1 lžíce čokoládové rýže

 

 

 

Postup přípravy:

Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Našleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přiléváme 3-4 lžíce vařící vody a šleháme do husté pěny. Z bílků ušleháme sníh, přidáme zbytek cukru a vyšleháme dotuha. Do žloutkové pěny střídavě přimícháváme sníh a mouku, nakonec vmícháme prášek do pečiva promíchaný se 2 lžícemi mouky. Těsto vlijeme do formy a dáme do předehřáté trouby (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3)

a pečeme 8 minut, pak teplotu snížíme a dopečeme (propečení zkusíme párátkem). Upečený korpus vyjmeme z formy a dáme chladnout na mřížku. Uvaříme pudink dle návodu na obalu a necháme zchladnout. Změklé máslo ušleháme s prosetým cukre,m, postupně vmícháme vlažný pudink a krátce zašleháme. Do krému zamícháme kakaový prášek. Vychladlý korpus podélně rozřízneme. Spodní díl potřeme vrstvou krému.

Banány oloupeme, rozkrájíme a poklademe na krém, překryjeme další částí krému

a přitiskneme svrchní placku. Obvod korpusu potřeme krémem, na který přitiskneme čokoládovou rýži a dort dáme do chladu ztuhnout. Smetanu se ztuž. šlehačky vyšleháme. Dort potřeme a dozdobíme šlehačkou, na plátky nakrájenými banány a kiwi a posypeme čokoládovými hoblinkami.

 

 

OŘECHOVÝ DORT

 

Těsto:
5 vajec, 120 g moučkového cukru, 80 g mletých ořechů, 80 g hladké mouky, 30 g másla
Krém:
½ balíčku vanilkového pudinku, 180 g moučkového cukru, 180 g změklého másla,50 g ořechů
Meruňková zavařenina, 100 g mletých ořechů

Postup:

Nejdříve si dáme rozehřát máslo a necháme ho téměř zchladnout. Zatím si ušleháme celá vejce s cukrem do pěny. Postupně přidáme dvě lžíce horké vody a dále šleháme, až pěna hodně zhoustne. Přidáme mleté ořechy a prosetou hladkou mouku. Obojí vmícháme lehce do těsta. Nakonec přidáme vlažné rozpuštěné máslo a opět lehce zamícháme. Těsto nalijeme do dortové formy, kterou jsme vytřeli tukem a vysypali hrubou moukou. Vložíme do středně vyhřáté trouby (asi 200 stupňů C) a upečeme. Po vyjmutí z trouby necháme korpus vychladnout ve formě a teprve potom ho z formy vyjmeme a dlouhým ostrým nožem rozkrojíme na tři tenké kotouče.
Na krém si nejprve uvaříme hustý pudink – pudinkový prášek rozmícháme v mléce a za stálého míchání uvedeme do varu a vaříme asi minutu. Odstavíme a necháme zchladnout. Také si nezapomeneme vyjmout z ledničky máslo, odvážíme potřebné množství, nakrájíme na kousky a necháme při pokojové teplotě změknout. Vlahý pudink, mleté ořechy a moučkový cukr ušleháme a potom postupně přidáváme změklé máslo, až ušleháme jemný ořechový krém.
Jednu část korpusu potřeme krémem a posypeme několika lžícemi strouhaných ořechů. Přiklopíme další částí, kterou potřeme zavařeninou (hodí se meruňková). Na vrch dáme poslední část korpusu a zatížíme prkénkem. Dobré je nechat vše ztuhnout v chladnu.
Svislý okraj dortu potřeme tence krémem a obalíme zbývajícími ořechy. Potom krém rovnoměrně rozetřeme na vrchní stranu dortu, zbytek dáme do zdobicího sáčku a povrch dortu dozdobíme dle své fantazie (a zručnosti).

 

DORT PRINCEZNA

 

Ingredience:

150 g hořké čokolády, 200 g polohrubé mouky, půl sáčku kypřícího prášku, 60 g tuku,

150 g pískového cukru, 4 žloutky, 4 bílky, tuk a polohrubá mouka na formu, rybízová marmeláda
Oříšková náplň:

600 ml smetany ke šlehání, 3 sáčky ztuž. šlehačky, 2 sáčky vanilinového cukru,

moučkový cukr na přislazení, 50 g nahrubo nakrájených oříšků
Na ozdobu:

200 g růžové mandlové hmoty ( marcipánu), moučkový cukr, 3 růžové růže s lístečky
Čokoládu rozlámeme do misky a v horké vodní lázni ji necháme rozehřát.

Mouku prosejeme s kypřicím práškem. Změklý tuk utřeme s polovinou cukru, postupně přidáváme žloutky a našleháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vešleháme zbylý cukr. Do žloutkové hmoty po částech přidáváme mouku střídavě s částí bílkového sněhu, zbylý sníh do těsta už jen lehce obracíme. Těsto naplníme do tukem vytřené a moukou vysypané dortové formy, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme je. Prochladlý korpus vyklopíme na podložku. Den předem šlehačku převaříme a necháme ji vychladnout, potom ji se ztuž. šlehačky a vanilinovým cukrem ušleháme dotuha, podle chuti dosladíme prosetým moučkovým cukrem. Vychladlý korpus od krajů doprostřed seřízneme tak, abychom neprořízli střed. Vykrojenou část rozdrobíme a necháme v mírně vyhřáté troubě i s oříšky prosušit. Potom drobečky promícháme do šlehačky. Vykrojený korpus potřeme marmeládou

a naplníme šlehačkou tak, aby měl podobu polokoule. Mandlovou hmotu rozválíme na tenkou placku (nejlépe mezi dvěma fóliemi) a překryjeme jí šlehačku i korpus. Dort přes cedníček poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme růžemi s lístečky.

 

ČOKOLÁDOVÝ DORT S BROSKVEMI

 

Těsto:
5 vajec, 150 g cukru krupice, 50 g oleje, 150 g polohrubé mouky, 50 g kakaa
Krém:
250 ml smetany ke šlehání, 125 g čokolády na vaření
500 g broskví – nektarinek
čokoláda na ozdobení

Postup

Nejdříve si připravíme těsto – vejce s cukrem ušleháme do pěny, přidáme olej a přimícháme mouku promíchanou s kakaem. Těsto vlijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy a pečeme v troubě předehřáté asi na 170 stupňů C po dobu zhruba 15 minut. Poté ozkoušíme špejlí, zda je korpus upečený, vyjmeme z trouby a necháme zchladnout.
Šlehačku svaříme s čokoládou nalámanou na kousky, necháme vychladnout a potom ještě dobře vychladíme v ledničce. Po důkladném vychlazení čokoládovou smetanu dobře ušleháme.
Broskve nakrájíme na čtvrtky. Zchladlý korpus prořízneme, spodní část potřeme nízkou vrstvou krému, poklademe broskvemi, pokapeme mírně rumem, znovu potřeme krémem (malou část krému si odložíme na ozdobení povrchu dortu) a přiklopíme vrchní část korpusu. Povrch potřeme zbývajícím krémem a ozdobíme hoblinkami čokolády.

 

OVOCNÁ BOMBA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roláda:
4 vejce, 8 dkg mouky (půl hladké a půl polohrubé), 12 dkg krupicového cukru,
půl prášku do pečiva
Postup:

Ušleháme bílky, přidáme cukr, pak žloutky a potom mouku s práškem do pečiva, dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme, necháme jen mírně zrůžovět, aby nebyla křupavá, pak nejde stočit.
Uděláme si rolády z 1 a půl dávky a rozdělíme je na 3 plechy, budou slabší. Mažeme je marmeládou a stočíme.
Nakrájíme a nakrájenou roládou vyskládáme misku, tyhle rolády vám stačí na jednu větší a jednu menší. Nedávejte všechny nakrájené rolády, budou se dávat ještě na zakrytí
tak a uděláme náplň:
Nejprve si dáme nabobtnat želatinu podle návodu na ní, jen pokud je tam do vody tak dáme do mléka, jeden tvaroh, nejlepší je ten vaničkový, rozmícháme s 20 dkg cukru

(ochutnáme a přidáme nebo ubereme podle chuti), přidáme jednu zakysanou smetanu

a jednu ušlehanou smetanu, do toho přidáváme jakékoliv ovoce, čerstvé a nebo kompotované, pak můžeme přidat nastrouhanou čokoládu a nebo nasekané ořechy,
Přidáme rozpuštěnou želatinu a zamícháme.
Hotovou náplň dáme do vyložených misek a překryjeme znovu nakrájenou roládou.
Dáme zchladnout do lednice,pak vyklopíme na talíř a můžeme krájet.