Tvarohové dobroty

  

 

TVAROHOVÝ TUNEL S BANÁNEM
Těsto:

4 vejce a 4 lžíce cukru moučka vyšleháme do pěny, vmícháme 4 lžíce polohrubé mouky s 2 lžícemi kakaa a 1 lžící strouhané čokolády.
 Náplň:

13 dkg změklého másla a 13 dkg cukru moučka vyšleháme, přidáváme 50 dkg tvarohu ve vaničce a vyšleháme hladký krém.

Postup:
Těsto upečeme na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě na 180°C 10 minut. Piškot je tenký. Stáhneme i s papírem na studenou podložku a necháme vychladnout. Formu na srnčí hřbet vyložíme potravinovou fólií. Odkrojíme si z korpusu pruh na přikrytí, zbytkem plátu vyložíme formu a přečnívající kousky piškotu odřízneme. Prohlubeň vyplníme do poloviny tvarohovým krémem, položíme po celé délce banány (mně vyšel jeden a půl, byly velké). Doplníme krémem až po okraj (vyšlo mi krému přesně). Přiložíme odložený plát piškotu

a mírně přitlačíme. Já jsem ještě přikryla pečícím papírem a zatížila prkénkem.

Necháme v ledničce ztuhnout alespoň půl dne. Potom převrátíme formu na tác, odstraníme fólii a polijeme čokoládovou polevou.

 

TVAROHOVÝ ZÁKUSEK S MERUŇKAMI


Těsto:

2 hrnky polohrubé mouky,

1 prášek do pečiva,

1 hrnek cukru krupice smícháme, přidáme 2 vejce,

½ hrnku oleje a

1 hrnek mléka

 

krém:

2 tvarohy,

1 zakysaná smetana,

1 šlehačka,

4 plátky želatiny,

1 vanilkový cukr,

8 dkg moučkového cukru, 

meruňkový kompot.
Postup:
Těsto krátce vyšleháme, nalijeme polovinu těsta na vysoký plech 30 x 40 cm, vyložený pečícím papírem. Do zbytku těsta přidáme 1 lžíci kakaa, rozmíchaného v trošce vody a nalijeme na světlé těsto. V předehřáté troubě upečeme na 180°C 20 - 25 minut. Na vychladlý moučník naskládáme kousky kompotovaných okapaných meruněk a natřeme krém.

Krém: 2 tvarohy ve vaničce, 1 zakysanou smetanu, 1 vanilkový cukr a 8 dkg cukru moučka vyšleháme a přimícháme 1 ušlehanou šlehačku. Nakonec do krému přidáme 4 želatinové plátky od Dr. Oetkera, rozpuštěné podle návodu na sáčku. …Krém můžeme posypat například strouhanou čokoládou. Moučník necháme v ledničce ztuhnout, nejlépe do 2. dne.

 

 

TVAROHOVÁ ZEBRA
Ingredience:
100 g změklé Hery nebo podobného tuku,

100 g moučkového cukru,

1 vejce,

špetka soli,

225 g polohrubé mouky

Na náplň:

1 kg tvarohu (4 vaničky, stačí 1,5% tuku),

1 zakysaná smetana krém jemný),

150 ml mléka,

150 g moučkového cukru ,

2 vejce ,

1,5 balíčku vanilkového pudinku, 1 balíček vanilkového cukru ,                

3 polévkové lžíce kakaa
Postup:
Všechny suroviny bez mouky dáme do šlehací mísy a ručním šlehačem vyšleháme, až se suroviny spojí. Stejně dobře by šla použít šlehací metla. Nakonec vsypeme mouku a vyšleháme v hladké těsto. Těsto rozprostřeme do zavírací dortové formy, kterou jsme důkladně pomazali tukem. Těsto rozprostřeme pomocí prstů, jakoby ho natlačíme do roviny a na bocích ho vytáhneme mírně nahoru.
Náplň:
Do šlehací nádoby (měla by stačit dvoulitrová) vyklopíme tvarohy, zakysanku, cukry a vejce. V hrnečku rozmícháme pudinkový nebo škrobový prášek v uvedeném množství mléka, po rozmíchání také vlejeme do nádoby a šlehačem (nebo metlou, ale je toho hodně!) vyšleháme na hladký krém.
Polovinu krému přelijeme do jiné nádoby a do původní šlehací přidáme 3 polévkové lžíce kakaa, nejprve zamícháme a pak důkladně zašleháme, aby nebyly kakaové hrudky.

Vezmeme dvě polévkové lžíce a střídavě dáváme do formy na připravené těsto světlý a tmavý tvarohový krém. Lžíci vylejeme vždy doprostřed, jako na fotce nahoře. Kdyby byl krém hodně hustý a tvořil "kopec", můžeme s celou formou mírně vodorovně zatřást, tvaroh si sedne do roviny. Takto střídavě naplníme celou formu až do spotřebování obou barev krému.
Pečení:
Horkovzdušnou troubu vyhřejeme a pečeme při na 175 stupňů Celsia po dobu 60 minut. Troubu s klasickým dolním a horním ohřevem vyhřejeme a pečeme na 190-200 stupňů po dobu 50-60 minut. Klasicky můžeme zkusit párátkem doprostřed koláče, ale po hodině pečení už tvaroh lepit nebude. Kraje tvarohu trochu zhnědnou. Asi za 10 minut po vyndání z trouby (ale spěchat nemusíte) odstraníme zapínací obruč, pokud se někde koláč sám neodlepil, pomůžeme nožem a objedeme koláč dokola. Necháme ho důkladně vychladnout na dně formy položené na mřížku.

Chladnul dvě hodiny a nebyl ještě zcela studený, takže na chladnutí si nechejte dost času.

 

 Na této foto vidite, jak je těsto rozlozené do formy a vytažené na boky. A také je vidět, jak se má začit s tvarohem...

 

 

S formou můžete malinko zatřást a náplň si sedne do roviny. Můžete to udělat i během plnění lžícemi. Nejlépe vzit si na každé těsto lžíci zvlášť.

 

 

Když nebudete spěchat a hezky plnit doprostřed, udělá vám to i na povrchu krásné kruhy...

 

 

Dobrou chuť!

 

 

TŘÍBAREVNÝ KOLÁČ
Tmavé těsto:

30 dkg polohrubé mouky,

10 dkg másla (rozpustit),

10 dkg cukru krupice,

5 lžic studené vody,

1 vejce,

3 lžíce kakaa,

1/2 prášku do pečiva.

 

Druhá vrstva:

50 dkg tvarohu ve vaničce,

13 dkg moučkového cukru,

2 žloutky.

Třetí vrstva:

20 dkg cukru krupice,

25 dkg polohrubé mouky,

1/2 prášku do pečiva,

1/2 skleničky oleje,

6 lžic studené vody,

3 vejce a

2 zbylé bílky.
Postup:
Tmavé těsto: všecky suroviny dáme do mísy, ručně vypracujeme těsto a rukama navlhčenýma studenou vodou urovnáme na vysoký plech 30 x 40 cm, vyložený pečícím papírem.
Tvarohy s cukrem a žloutky krátce sešleháme a nalijeme na těsto.
Všecky suroviny na třetí vrstvu dáme do mísy a krátce sešleháme. Nalijeme na tvaroh a pečeme na 180°C 30 minut.

 

BUCHTA HIMALÁJE
1. těsto:

1 prášek do pečiva,

2 hrnky hladké mouky,

1 hrnek cukru krupice,

1 hrnek mléka,

1/2..( 3/4 ) hrnku oleje,

2 celá vejce,

2 lžíce kakaa,

citronová kůra.

2. těsto:

2 tvarohy (250g),

1 vanilkový cukr,

1 vanilkový puding,

1 hrnek cukru moučka,

2 celá vejce,

1 hrnek mléka.
Postup:
11 těsto: Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny ,postupně přidáváme olej a pak i ostatní ingredience.
2 těsto: opět vyšleháme vajíčka s cukrem,a přidáme ostatní...puding se sype sypký

( nevařit)...toto těsto bude řídké.
Na vymaštěný a vysypaný plech dáme půl prvního těsta,na to druhé těsto tvarohové a nahoru zbytek prvního těsta.Upečeme pozvolna a pomalu.Necháme POŘÁDNĚ vychladnout.

 

 

 

1 těsto kakaové

 

 

druhé těsto tvarohové se naleje na polovinu prvního těsta.Toto tvarohové těsto je řídké.

 

 

tak nějak to vypadá

 

 

a pak se naleje zbytek prvního těsta

 

 

finále.....jsou výborné

POMERANČOVÉ ŘEZY II.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piškot:

4 vejce, 20 dkg cukru moučka, 20 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva,

5 lžic horké vody, 5 lžic oleje.

Sníh vmíchat nakonec.

Krém:

3 tvarohy, 1 šlehačka, asi 1 kg pomerančů, 1 citrón, 2 práškové želatiny, 1 dortové želé,

1 mandarinkový kompot, 25 dkg cukru.
Postup:
Upečeme piškotový korpus, na vychladlý nalijeme krém, necháme aspoň 2 hodinky ztuhnout, poklademe mandarinkami a zalijeme dortovým želé.
Krém: vymačkáme z pomerančů 350 ml šťávy, nasypeme do ní 2 želatiny (40 gr) a necháme půl hodiny bobtnat. Zatím si ušleháme 1 šlehačku a v jiné nádobce vyšleháme 3 tvarohy ve vaničce s 25 dkg cukru moučka a šťávou z 1 citrónu. Pomerančovou želatinu rozpustíme zahřátím a vlažnou vmícháme do tvarohu. Nakonec vmícháme šlehačku. Krém je dost řídký, ale po pár minutách začne tuhnout. Já ho nalila na piškot asi 1 nebo 2 minutky po udělání.

 

 

Stejné množství stejného krému, jen nalité do dortové formy. Jako korpus je 17 dkg celozrnných Be Be sušenek, rozdrcených a smíchaných s 5 dkg másla a 1 lžící vody. Natlačit na dno formy a nechat 1 hodinu ztuhnout, pak teprve nalít krém a dozdobit.

 

 

POMERANČOVÉ ŘEZY II.
Ingredience:
4 vejce,

4 lžíce cukru krystal,

2 lžíce oleje,

1 lžička prášku do pečiva,

14 až 16 lžic polohrubé mouky 1/2 pomeranče (sladký, středně velký)

Náplň:

1 a půl sladkého středně velkého pomeranče,

1 šlehačka ke šlehání (2dl),

2 lžíce krystalového cukru (nebo i více),

1 želatinový ztužovač dr. OETKER za studena
Postup:
Žloutky s cukrem ušlehat,přidat mouku s práškem do pečiva, olej a drobně rozsekaný pomeranč i se šťávou.Nakonec vmíchat tuhý sníh z bílků,natřít na pečící papír a péct v předehřáté troubě na 200 C 12 - 15 min.Upečené těsto nechat vychladnout,odlepit od papíru.Ušlehat šlehačku s cukrem, ztužovač si rozdělat podle návodu a smíchat s ušlehanou šlehačkou, nakonec přidat na kousky nakrájený pomeranč.(Vyteklou šťávu nedáme.) Ochutnejte a když tak doslaďte.
Těsto překrojit na půlku. Na jednu namazat náplň, přiklopit druhou půlkou a přitlačit. Nechat do druhého den z lednice.Při podávání trochu posypat moučkovým cukrem.

 

 

*******

 

 

BOŽSKÉ KOSTKY
Ingredience:
 4 vejce,

špetka soli,

100 g cukru,

1 l mléka,

3 vanilkové cukry,

25 g kukuřičné škrobové moučky,

100 g hladké mouky,

2 lžičky prášku do pečiva,

3 balíčky vanilkového pudinku,

1 sklenice kompotovaných meruněk,

400 ml ricotty (italský sýr),

1 čokoládová poleva,

čokoládové hobliny,

100 ml smetany ke šlehání
Postup:
I. Žloutky oddělíme od bílků. K bílkům přidáme sůl a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme do pěny spolu s cukrem a jedním sáčkem vanilkového cukru. Mouku, škrobovou moučku

a prášek do pečiva smísíme a přimícháme ke žloutkům. Nakonec do těsta lehce vmícháme tuhý sníh.

II. Do formy(pekáče) vyložené pečícím papírem rozetřeme rovnoměrně těsto a formu vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Pečeme přibližně 15 minut dorůžova.

III. Z pudinkového prášku,mléka a dvou sáčků vanilkového cukru uvaříme pudink, který necháme vychladnout. Riccotu našleháme a pudink do ní po částech vmícháme. Korpus poklademe dobře okapanými meruňkami, potřeme silnou vrstvou pudinkové hmoty a dáme přibližně na dvě hodiny do ledničky ztuhnout. Nakonec dozdobíme čokoládovou polevou, ušlehanou šlehačkou a také čokoládovými hoblinkami.